Μπλε καβούρι

Μπλε καβούρι

Ένας νόστιμος εισβολέας στην περιοχή μας. Ας τον γευτούμε…
Το μπλε καβούρι περιγράφεται με μεγάλη επάρκεια από το επιστημονικό του όνομα ''Callinectes sapidus'' (calli-όμορφος, nectes-κολυμβητής και sapidus-νόστιμος). Δηλαδή νόστιμος κολυμβητής!

        Αποτελεί πεντανόστιμο μεζέ εφάμιλλο του αστακού. Συνήθως ζει σε ρηχά νερά θαλάσσιων ακτών, λιμνοθαλασσών, και στις εκβολές ποταμών, δηλαδή σε νερά με χαμηλή αλατότητα

       Το μπλε καβούρι είναι πολύ δυνατό, έχει κοφτερές δαγκάνες και χρησιμοποιεί τα πίσω πόδια του ως κουπιά, και μπορεί και κολυμπάει -σε αντίθεση με το κοινό καβούρι που «περπατάει» στον βυθό.

         Έχει βαθύ πράσινο χρώμα και πέντε ζεύγη ποδιών ανοιχτού μπλε χρώματος. Μόνο το πρώτο ζεύγος έχει δαγκάνες, οι οποίες είναι διαφόρων αποχρώσεων του μπλε και όταν μπαίνει σε βραστό νερό γίνεται κατακόκκινο. Είναι πλούσιο σε κρέας με χαμηλά λιπαρά, με γλυκιά και απαλή γεύση και μόλις 80 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

      Το μπλε καβούρι του είδους Callinectes sapidus που αλιεύεται στις Ελληνικές θάλασσες, είναι από τα ελάχιστα είδη καβουριών με τόσο μεγάλη περιεκτικότητα σε σάρκα. Αυτό σε συνδυασμό με την εξαιρετική γευστικότητά του, το καθιστούν ιδανικό για τη παρασκευή διαφόρων σκευασμάτων όπως σουρίμι, καβουρόψιχα κ.α.  Λόγω των παραπάνω ποιοτικών χαρακτηριστικών, πολλοί πελάτες μας, χρησιμοποιούν τη σάρκα του ως φυσικό ενισχυτικό γεύσης σε διάφορα ομοειδή μίγματα θαλασσινών

       Το μπλε καβούρι διατίθεται  από την Ολυμπιάς ΑΒΕΕ, φρεσκοκατεψυγμένο ή αχνιστό/κατεψυγμένο σε διάφορες συσκευασίες.